• +359 888 939 947
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Вярвам в неограничените възможности на човешкия дух

Станимира Георгиева създава социално предприятие „Шоколадова фабрика Станимира“, което събира в едно подкрепата към уязвими групи хора и създаването на приказен шоколад. От нея можем да научим много за шоколада, за целите, които си поставяме и за важните неща в живота. Тя вярва, че ние, хората, можем да правим и можем да бъдем каквото искаме, с непоколебима вяра, с цел за добро, прилагайки законите на любовта. Устремена, чрез работата си да създава стойност, радост, вдъхновение, използвайки всички знания и умения, придобити досега, си е поставила за цел да продължи и в още по-широк аспект да подпомага проекти със социална насоченост, особено в трудовата заетост на лица с интелектуални затруднения и в неравностойно положение. Едно е сигурно – бизнесът е много сладък!

 Г-жо Георгиева, разкажете ни повече за това как шоколадът промени живота Ви и обърна успешната Ви кариера в корпоративната среда към реализирането на собствен проект – социално предприятие „Шоколадова къща Станимира“?

Аз много обичам шоколад!
Обичам шоколад от както се помня и винаги в джоба на панталона, на сакото, на чантата ми, със сигурност ще откриете забравено поразтопено, завито със смачкан станиол нагризано шоколадче. Шоколадът е бил в детските ми години сомвол на споделяне на радост, на приятна изненада, на празник, на награда. Да ви призная, Шоколадът се оказа егоист, той ме принуди да напусна доста успешната си кариера в огромна международна компания и да посветя вниманието си на него.

Получих шанса да завърша най-престижното европейско училище за майстори шоколатиери Ecole Chocolat. Още докато учех за шоколатиер с намерения единствено да е като хоби, а това стана благодарение на ваучер-подарък от съпруга ми Станислав, пишех домашни и правих шоколад и бонбони вкъщи за изпитите в Ecole Chocolat Academy of Fine Chocolate Art, Vancouver, Canada уханието се разнасяше завладяващо и всички съседски деца идваха да опитват, да гледат как се прави и се увличахме с часове в експерименти на комбинации от вкусове, форми, декорации. Родителите им ги търсиха вечер питайки се един друг, къде са децата, а тяхното извинение беше: „В шоколадовата къща“ и разказваха надълго и за всичко, което научаваха за какаото, за съставките, за полезното и вредното. И така дойде името Шоколадова къща “Станимира” още преди да се превърне от забавление в бизнес.

Един ден шоколадът, направен в къщи и подарен на фондация за награда на доброволци, се оказа, че може да е средство, което носи и приходи за социални каузи. Опитал един доброволец, харесало му много и решил да вземе цялото количество, за да сподели и с колегите си и семейството си и направил голямо дарение на фондацията. И тогава започнаха да поръчват приятели, познати, фирми. Така се зароди идеята, че това може да се развие в бизнес с добавена стойност. После взех шоколада в свои ръце и открих малка бутикова шоколадова лаборатория за производство на ръчни шоколадови бонбони от най-висококачествен вълшебен шоколад. Така осъзнах, че за всеки човек е важно и да получи шанс, и сам да положи усилия. Знам, че да имаме шанс не винаги е много сигурно, затова си обещах, че винаги ще опитвам да давам шанс за работа и професионално развитие на хора, които имат желание сами да полагат усилия. И това ще правя възможно с всеки продаден шоколадов бонбон.

Какъв трябва да бъде шоколадът, за да е уникален и да носи послание към хората?

Посланието може да е за начина на отглеждане и култивиране на някои от съставките, за еко опаковката, за влиянието върху здравето и много други. Ние избрахме нашето послание да е: „От най-висококачествени продукти, вкусен, изящен, елегантен, да носи радост, инструмент за създаване на условия за работа и развитие на хора от уязвими групи“.

 Къде открихте пресечната точка между създаването на невероятен шоколад и социалното предприемачество като мисия?

Продукт и услуга са на най-високо ниво и основа на бизнеса социална кауза. Избрахме мисия директно свързана с хора, защото вярвам в неограничените възможности на човешкия дух. С хора съм работила в целия си професионален път. Видяла съм много примери как може да се прояви човешкия потенциал и развие в най-красива форма, когато има подходяща почва и условия за развитие.

Разкажете повече за това какъв може да бъде подходът към откриването на потенциала на уязвимите групи хора, които имат някакъв дефицит? Къде се крие тяхната най-голяма сила?

Приемане, откритост, търпение, доверие, партньорство с професионалисти в процеса на обучение-менторство-трудово наставничество. За мен те нямат дефицит. Аз виждам само различни способности, който могат да се проявят и да разцъфнат. Тяхната най-голяма сила е в самомотивацията и огромното желание да се научат, да могат, да са ценени, да допринасят, да са самостоятелни и да се справят сами.

Споделете ни за пътя, който извървяхте, за да откриете майсторите на шоколада, които в момента работят в „Шоколадова къща Станимира“.

Партньорството ни с Фондация “Светът на Мария” https://mariasworld.org/bg/ е от изключителна важност. Благодарение на тях беше назначен първият ни служител. И вторият също. Благодарение на тях подготвихме и развихме специални програми за въвеждащо обучение, последователно надграждане на умения за личностно и професионално развитие, постоянен мониторинг на прогреса и планиране на следващи стъпки. Те ни осигуряват професионални ментори и трудови наставници, които знаят как да работят с тези колеги. Те са професионалистите, които обучават служителя месеци преди да дойде на работа при нас. Не само на колегите помагат, но и на мен. Така е с колежката ни Цвети Георгиева, която вече трета година работи в ателието и искам и поне в следващите 50 години да работим заедно.

С колежката ни Ралица Станева се свързахме чрез Фондация “Синергиа” https://synergia-foundation.org/. Заедно откриваме с Ралица и с Цвети в процеса на работата как да сме най-ползотворни като екип. И работим с радост и голямо удовлетворение. Сътрудничеството ни с Мулти Култи Колектив http://multikulti.bg/bg за бизнес развитието ни и осъществяване на прекрасни проекти с широко положително въздействие. Успешният ни проект за развитие на социалното предприятие осъществен с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., ни даде възможност да работим и надграждаме много в професионално обучение.

Продължаваме и сега по пътя за постигане на целите ни с много нови идеи, солиден бизнес план и силна вяра. Социалното ни предприятие има за основна цел постигането на измеримо, положително социално въздействие. „Шоколадова къща – Станимира“ предоставя услуги или стоки, които са насочени към подобряване качеството на живот на уязвими групи и по този начин генерират социална възвращаемост. Приходите ни се влагат в бъдещото устойчиво развитие на социалното предприятие. Шоколадовата къща е бранд на компанията „Айс – оупън”, която е сред първите търговски дружества, вписани в регистъра на социалните предприятия по Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика.

Кои са инициативите и проектите на „Шоколадова къща Станимира“ за настоящата година? Какво още планирате в помощ на хората от уязвими групи?

Развиваме проект по дигитализиране на социалното предприятие и внедряване на иновационен инструмент в производството, финансира от програма „Кризата като възможност“ на Столична община, администрирана от Асоциация за развитие на София – https://www.facebook.com/sofialabsda. Ще се оптимизират настоящи дейности и ще се фокусираме върху иновативни продукти, както и нови работни места за хора от уязвими групи. Планираме също и наш show room с работни места за тези колеги.

Публикувано в Nasoki.bg